PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Елиминирайте отрицателното

Забелязването на неприятни неща

Правете разлика между „забелязването на неприятни неща" и „мисленето за неприятни неща"

Ние не сме отговорни за всяка мисъл, която се стрелва в ума ни, а само за тези мисли, които задържаме. Мисълта „Какъв невнимателен човек" може да ни мине през ума и вероятно само леко ще ни подразни. Но ако започнем да добавяме към нея („а освен това..."), вече наистина ще си навредим.

Човекът, за когото става дума, вероятно е бил невнимателен. Вашата мисъл може би отразява точна наблюдателност. Ние сме забелязали, че човекът се държи по начин, който бихме нарекли невнимателен. Но ще започнем кръга от лоши мисли, когато добавим към наблюдението си нещо от сорта на „А на мен това не ми харесва".

Важно е да не забравяме да правим такова разграничаване, когато искаме да изкореним навика да мислим за неприятни неща. Простото отбелязване, че нещо е някак си и че това някак си може да попадне в негативния спектър на изразяване, не означава непременно „лоша мисъл."

Да отбележим, че някое от цветята ни вехне, е наблюдение, и то не непременно положително. По-нататък можем да следваме два пътя.

Единият е пътят на склонния към неприятни мисли: „О, това растение вехне. Колко пъти съм казвал, че то трябва да се полива! Цветята при мен гинат. Може би ги убива енергията, която излъчвам." и т.н.

Вторият път е този на положителното действие: "По-добре да го полея. Очевидно не правя достатъчно, за да разберат другите колко важно е да се поливат цветята. Сега ще им напиша бележка. Като че ли на това място растенията не вървят добре. Може би ще трябва да купя по-устойчиво растение." и т.н.

Всеки път, когато забележим или помислим, че нещо може да бъде и по-добре, това не означава, че сме склонни към мислене за неприятни неща. Но когато се поддадем на лошите мисли и искаме нещата и хората да са различни от това, което са, именно тогава попадаме в дебрите му. Това особено важи за сфери и територии, където имаме авторитета или отговорността да правим промени.

Вие имате пълното право къщата или апартаментът ви да имат вида, който желаете, като естествено вземате предвид ограниченията ви във време, способности и бюджет. Ако нямате желание да инвестирате във време, дейност и пари, за да направите нещо, което искате, то тогава ще е по-добре да промените думата „искам". (Веднага, щом се научите да правите това, ще установите, че промяната става за по-малко от секунда, не поглъща никаква енергия и не ви струва нищо).

Ако сте родител или началник, за вас съществуват някакви рамки, в границите на които „подчинените" ви ще трябва да се „придържат". Ако не ги задържате в тези рамки, вие не бихте си вършили работата. Предизвикателството е да не се отдавате на лоши мисли, докато изисквате от другите да се коригират.

Ние живеем в свят на отрицателна обратна връзка. Често сигналът, който ни казва, че на нещо трябва да се обърне внимание, е негативен. Забелязването на такива сигнали не е склонност към мрачни мисли. Когато се върши нещо коригиращо, означава, че е налице съзидателна дейност.

Притеснението ни води към мисленето за неприятни неща. Последният метод на отреагиране на "отрицателната обратна връзка" е да я сведете до минимум в живота си.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...