BIBIOTIC - българският постбиотик от ново поколение
Назад до Насочете се към положителното

Засилете желанието си за живот

Желанието за живот трябва да се засилва. Очевидно у вас съществува някакво желание за живот, защото, ако не беше така, нямаше да ви има. (Когато хората напълно загубят желание да живеят, те бързо угасват.)

С формирането на личността си човек започва много внимателно да избира книгите, които чете. Хората, които не са подготвени за даден вид книги, не ги четат. Тяхното желание да не се развиват в определена посока е по-силно от желанието им да се развиват, така че книгата буквално се изоставя и не се взима повече в ръце. Следователно, след като четете този текст, ние смятаме, че желанието ви за живот е доста силно.

Това желание може да се усили чрез една проста, но често неудобна техника.

Техниката е следната — застанете пред едно огледало, загледайте се в очите си и изречете високо и ясно няколко пъти фразата: „Искам да живея."

Това, което обикновено се случва, е, че многото мисли, чувства и отношения, породени от желанието да не живеете повече, като че ли излизат на повърхността. Възможно е да се чувствате неловко, изплашен, недостоен, глупав, объркан, гневен, да ви се плаче, да сте бесен или депресиран. Това са тягостни чувства и тенденцията е да се избягват — да се преустанови процесът.

Ние ви съветваме да упорствате. Зад страха, яда и чувството за безсилие стои естественото желание за живот — любовта, която изпитвате към себе си и към своя живот. Когато се свържете с тази любов и утвърдите желанието си за живот, това желание става по-силно. Волята ви за живот става по-силна.

Тази техника можете да повтаряте отново и отново започнете бавно. Навийте часовник и го нагласете например да звъни след една минута. Следващия път, ако за една минута сте се справили с техниката сравнително добре, навийте го да звъни след две минути. По-нататък — след три, четири и т.н.

Преди да започнете, ние ви съветваме да си представите, че бяла светлина ви облива, изпълва и закриля, мислете, че по време на този процес може да ви се случи само това, което е за вашето висше благо.

Въпреки че на моменти повтарянето на „Искам да живея" може да не е особено удобно, тази фраза не само ще засили желанието ви за живот, но също така ще очертае рамките на вашата склонност към лоши мисли. Дали тя в по-голямата си част се дължи на гняв или на страх? Как се убеждавате, че не заслужавате нищо? Какви мисли и чувства ви карат да искате да избягате от живота? Този процес много скоро ще даде отговорите на зададените въпроси.

Целта е да се засили вашето желание за живот. Това не означава, че непременно трябва да се живеят определен брой години, а че всеки миг трябва да се изживява пълноценно.

Ако се погрижите добре за момента, годините сами ще се погрижат за себе си.

Записвайте си добрите неща и случки

Когато ви се случи нещо хубаво, запишете го. Купете си специален бележник — може би един от скъпите, с твърда подвързия елегантни бележници, и го използвайте да записвате в него всички добри случки в живота си.

Отбелязвайте хубавите неща, които ви се случват, но също така и доброто, което вие вършите за себе си и за другите. Поне по десет или повече минути отделяйте всеки ден, за да си припомните и да запишете в бележника добрите неща.

Не е нужно записките ви да са дълги. Техният смисъл ще бъде разбираем само за вас. „Видях хубав изгрев"; „Разговарях с баба"; „Гледах чудесно шоу по телевизията"; „Болката в лявата ръка намалява"; „Получих писмо от Джон".

Започнете да пишете със следните думи: „Купих си най-прекрасната книга", а по-нататък „Аз пиша най-хубавата книга", защото това наистина ще бъде така.

У всички нас има тенденция да забравяме доброто и да си спомняме за неприятните неща. Като че ли така сме програмирани. Когато си записваме хубавите неща, които са ни се случили, ние един вид се препрограмираме. По този начин задържаме вниманието си върху положителното, а после го материализираме (чрез писането).

Използвайте този дневник-книга, когато не сте във форма. Прочетете го открай докрай. Запомнете хубавото. То ще повдигне духа ви.

Когато нещата се вършат с радост, те стават извор на повече радост

Ако желаете много радост в живота, бършете всичко с радост.

Как? Просто го вършете. Как се държите, когато сте радостни? Нека държането ви бъде такова. Как мислите, когато сте весели? Мислете по същия начин. Как се чувствате, когато сте щастливи? Опитайте се да се чувствате така.

Радостта слага начало на един цикъл на радост, който поражда още по-голяма радост, а от нея се ражда още повече радост. Не е нужно да вършите нещо специално или различно — да си карате колата, да си оправяте леглото или да четете книга са дейности, за които това също е в сила. Каквото и да вършите — вършете го с радост.

Същото важи за любовта, щастието, състраданието — за всички хубави отношения (или би трябвало да ги наречем блаженстваща) в живота. Когато правите нещо с обич, ражда се по-голяма обич. Когато вършите нещо и се чувствате щастлив, ще изпитате още по-голямо щастие. Когато вършите нещо със съчувствие, резултатът е повече съчувствие.

Това е една прекрасна спирала нагоре, която започва  в момента, в който решите да тръгнете по нея. Какво ще кажете това да стане сега?

Рейтинг:
2.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...