PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Насочете се към положителното

Знаете ли какво искате ?

  1. Знаете ли какво искате ?
  2. Действайте
  3. Ако не действате - не го желаете
  4. Да вярваш

Повечето хора наистина не знаят какво искат. Мислят си, че знаят, но не е така. Едно интервю на тази тема би прозвучало по следния начин:

- Какво искате?

- Искам един милион долара.

- Какво бихте направили, ако ги получите?

- Бих напуснал работа.

- А след като напуснете работа?

- Бих си купувал разни неща.

- Като например?

- Кола. Къща. Мебели.

- А след това?

- Бих пътувал.

- Къде?

- А-а, Европа. Хавайските острови.

- А после?

- Бих се излежавал и бих се наслаждавал на живота.

- А какво бихте вършили през това време?

- Бих си карал колата, бих си живял в къщата, плувал в басейна, гледал телевизия.

- През цялото време ли?

- Е, не. Бих пътувал отново.

- Къде?

- Не знам. Какво значение има къде? Ще ми се махнете ли от главата най-сетне.

Повечето хора действително не знаят какво искат от живота. Те не биха могли да направят списък — от 1 до 10, по ред на значимост на нещата, които искат да имат, да вършат или да бъдат.

Безценно нещо е човек да си има такъв списък. Той ни помага да подредим възможностите, които ни се предлагат. (Обратно на разпространеното схващане — шансът не почуква на вратата само веднъж, той може да я счупи от чукане.) Такъв списък ни помага да си поставяме цели. Той ни помага в изработването на планове. Чрез него намираме отговора на въпроса, който не ни дава покой: „Какво ще правя през остатъка от живота си?"

Избягвайте неточността, с която са склонни да си служат хората, когато се намират в неблагоприятно положение. „Само да бях здрав (или да бях си върнал загубеното), не бих искал нищо друго!" Не се заблуждавайте. Ако оздравеете, скоро бихте пожелали нещо друго. Така че открийте какви са другите неща. Понякога намирането и вършенето на тези неща може по мистериозен начин да ви върне здравето.

За да направите списъка, можете да си записвате всичко, което искате да имате, да правите или да бъдете. Ограниченията са до небето. Запишете на лист хартия всичките си желания, цели, неотложни нужди и потребности. Отделете им някакво време. Включете в списъка материални, умствени, емоционални, физически и духовни цели. Не изпускайте нищо — завършете списъка.

А сега го преразгледайте. Колко от нещата наистина желаете и колко от тях записахте, защото си мислите, че трябва да ги желаете? Наистина ли ви е необходим например ролс ройс, или той е просто символ на нещо друго? (Карали ли сте някога ролс ройс?) Махнете от списъка нещата, които всъщност не желаете.

Отново огледайте списъка през погледа на десетте етапа, описани в главата ,,Можете да постигнете всичко, което пожелаете, но не можете да имате всичко на този свят", и за всяко от записаните неща се запитайте: „Има ли у мен желание да свърша необходимата за това работа?", „Искам ли да си съставя план и да измина десетте етапа, за да постигна това?" Ако сте открили целта си, запитайте се: „Това в съответствие с целта ми ли е?" Ако отговорът на всеки от тези въпроси е не, зачертайте го и го забравете. Следващия път, когато се сетите за това, кажете си: „По този въпрос мислихме и решихме да не го правим, спомняте ли си?"

А сега вижте дали някоя от другите точки от списъка не е в противоречие с някоя от останалите. „Искам да имам фабрика за бонбони и да си ям бонбони на корем" може да се окаже в противоречие с „Искам стройно, хубаво и здраво тяло". „Искам да бъда голям пианист" eдвa ли е осъществимо заедно с „Искам да стана медалист от олимпийски игри". (Всяко от тези желания изисква всекидневни тренировки и упражнения.) „Искам всяка вечер да ходя на гости" и „Искам спокойствие в дома си" като че ли не си съответстват (макар че ако всяка вечер ходите на гости, може да има спокойствие в дома ви — няма да сте си вкъщи, следователно там ще бъде спокойно). Между две противоречиви желания изберете това, което повече искате, и зачертайте другото от списъка си.

После класифицирайте останалите по степен на желание. С „А" маркирайте тези, които желаете извънредно силно, с — онези, които много желаете, и с „В" — това, което просто искате, желаете.

След като привършите с класификацията, пребройте желанията, маркирани с „А", „Б" и „В". Ако ви се събират над десет желания от класа „А", елиминирайте всички "Б" и „В" желания. (Хората едва ли стигат до желанията от типа "B", така че защо ли да се правите на толкова последователен.) Оставете в списъка десет на брой желания.

Препишете десетте върху чиста хартия. Прегледайте ги отново и изберете най-голямото си желание. Напишете го върху чист лист и го зачертайте от първия списък. Прегледайте останалите девет и се запилите: „Кое от деветте е най-важно за мен?" Запишете го на новия списък и го зачертайте от първия. От останалите осем кое най-силно желаете? Продължете в същата последователност, докато десетте бъдат преписани върху новия лист.

После отново ги препишете, номерирайки от едно до десет, като мислено разработите всяко едно поотделно. След всяко едно отговорете на един важен въпрос: "Как ще разбера кога съм постигнал целта?" Бъдете точен. Така ще знаете кога да зачертаете даденото желание от списъка си, за да направите място за друго.

Ето — това е планът на живота ви.

Като имаме предвид, че всяко денонощие съдържа само 24 часа, а годината — 365 (или 366) дни и разполагаме само с броени години на тази планета, постигането на целите по този списък може би ще бъде всичко, за което бремето ще стигне. Някои материални желания ще се постигнат и ще се подменят от други, но някои цели, като това да си здрав, да се чувстваш щастлив и да знаеш че има Господ, могат да запълнят останалата част от живота ви — дори да ви остават още 99 години.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...