Назад до Знаете ли какво искате ?

Знаете ли какво искате ?

  1. Знаете ли какво искате ?
  2. Действайте
  3. Ако не действате - не го желаете
  4. Да вярваш

Да вярваш

Вярата като понятие може да изразява известна пасивност. А на нас ни се иска тя да бъде активен процес — затова ще говорим какво означава да вярваш.

Да вярваш, е упование и надежда, че всичко ще стане така, както трябва, за доброто на всички заинтересовани. Освен това да вярваш, означава да разбираш, че всичко се върши в името на всеобщото добро. На нас може да не ни харесва така, но чрез вярата си осъзнаваме, че нашето мнение, нашата представа за хода на нещата не са непременно начинът, по който те ще се развият най-добре.

Когато вярваме, ние поставяме съвсем съзнателно настрани нашите лични „би трябвало", „трябва", мненията и суеверията си и се вливаме в потока на това, което в действителност става. Вярвайки, ние поставяме приемането на нещата такива, каквито са над мнението.

Исус е казал, че ако човек притежава вяра колкото синапено зърно, той може и планина да повдигне. Какво означава вярата колкото синапено зърно? Синапеното зърно е съвсем малко, но когато се засее, от него израства голямо растение, което дава милиони малки семенца.

Не е необходимо синапеното зърно да си мисли: „По принцип от мен израства растение, аз знам, че ще се превърна в растение." При синапеното зърно е налице вярата в действието. В нея се съдържа всичко необходимо, за да израсне растение. Веднъж засято, ако се гледа както трябва, от него непременно ще израсне растение.

Ако ние вярваме, че всичко ще се развие както трябва, логически следва, че всичко вече е както трябва. Мястото, където се намираме в момента, е това „както трябва", в което сме вярвали в някой минал момент.

Пасивната вяра се използва от някои хора, за да отрекат момента. „Веднага, щом действителността се доближи до моите представи, всичко ще бъде наред." Дали вече не сте забелязали обаче (да цитираме Роузан Роузанадана), че „Ако мине без една проклетия, то друга се появява".

Няма му нищо на момента такъв, какъвто си е.

Да вършите нещата вярвайки, означава, че имате план за работа и че изпълнението на плана върви отлично. На вас може да не ви харесва, но планът продължава да се изпълнява отлично независимо от всичко. Вярването съпътства това, което става, независимо какво е то.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...