Назад до Насочете се към положителното

Медитирайте, съзерцавайте или просто си седете

Като допълнение към визуализацията, може би искате да опитате различни техники на медитация и съзерцаване, или просто да си седите спокойно и да се отпускате.

Когато медитирате, съзерцавате или „просто си седите", е хубаво да пожелаете бялата светлина да ви обхване, изпълни и защитава, да знаете, че всичко, което се случва по време на медитацията, е за вашето добро и доброто на всички заинтересовани.

Преди да започнете, подгответе физическото си обкръжение. Погрижете се да не ви безпокоят. Изключете телефона. Поставете бележка на вратата. Ако мислите, че евентуален шум би ви разсеял, поставете запушалки в ушите си. Погрижете се за нуждите на тялото си. Оставете чаша с вода наблизо, в случай че ожаднеете, а също салфетки или кърпички.

Съзерцаване

Съзерцаването е мислене за нещо, често за нещо възвишено. Понякога то е размишление над просто формулиран въпрос, който води до дълбоки заключения — например като изводите, с които завършихме предходната глава.

Вие можете да съзерцавате всеки от стотиците цитати. Често, когато чуем нова и потенциално полезна мисъл, казваме: „Ще трябва да помисля над това." Съзерцаването е подходящ начин да се „помисли над това", да се схване истината, да си представим промените и подобренията, които могат да бъдат внесени в живота ни.

Бихте могли да съзерцавате безсловесен обект, например цвете, или концепция, като Господ. Основното при съзерцаването е да се отдели малко спокойно време, за да се помисли само за „това", независимо какво ще решите да е „това".

Медитация

Медитация. Има толкова много техники на медитиране, преподавани от толкова много организации, че е трудно да се даде точно определение за медитация. Ще представим в едно най-сбито резюме техническите подробности от книгата на Джон-Роджър „Вътрешният всемир на медитацията".

Може би ще искате да изпробвате най-различни медитации, за да видите коя каква е. При медитацията винаги помнете, че едва ли ще я разберете, преди да сте я осъществили. Може би ни се иска да вярваме, че ще знаем какви ще са резултатите от дадена медитация само като прочетем описанието и че всъщност точно това ще стане. Мислим си, че знаем, но не знаем. Ние ви предлагаме да опитате, да добиете опит и от тази по-стабилна база на познание да решите кои от медитациите са за вас на дадения етап. И не забравяйте да помолите светлината да навлезе, преди да сте започнали. Съветваме ви да не медитирате, докато карате кола, боравите с опасна машина или когато трябва да сте нащрек.

Дихателна медитация. Седнете удобно, затворете очи и просто мислете за дишането си: следете вдишванията и издишванията. Не се опитвайте да дишате, не променяйте съзнателно ритъма на вашето дишане; само наблюдавайте как по естествен начин вдишвате и издишвате. Ако се замислите и забравите за това, отново се върнете на мисълта за дишането. Такова медитиране може да се окаже доста освежаващо — след двадесет минути ще се чувствате като след сън, траял цяла нощ. Особено добри резултати има, когато сте емоционално обезпокоени.

Тонове. Някои хора предпочитат към дихателната медитация да добавят дума или звук, за да се помогне на ума да се съсредоточи върху вдишването и издишването. Някои използват думите „едно" или „Бог", или „Ом", или „обич".

Дали ще изберете тези или други думи, няма значение. Докато вдишвате, казвайте си наум „обич". Докато издишвате — „обич". Ето няколко други тонове, които бихте могли да пробвате:

ХЪ. Древен звук на висшите сили. Едно от първите имена, които хората някога са давали на всевишния, е ХЪ. Можете да го произнасяте тихо при вдишване и издишване. Или при вдишването можете да произнасяте X, а при издишването Ъ. Също така можете да се опитате да казвате високо ХЪ при издишване, но при една медитация не го казвайте повече от 15 пъти. Енергиите, които звукът дава, могат да се окажат много мощни.

АНИ-ХЪ. Този тон носи със себе си съчувствие, симпатия и единство. Може тихичко да си го напявате (на вдишване — АНИ, на издишване — ХЪ) или да произнесете на висок глас при издишването — АНИ-ХЪ). Този звук е подходящ за групово пеене и той като че ли хармонизира групата в много отношения.

ХУ. Този тон може да се използва подобно на тона ХЪ. Някои хора предпочитат именно него. Състои се само от една сричка.

РА. Тонът, който внася в тялото много физическа енергия. Можете да се упражнявате с него в изправено или в седнало положение. Като че ли в изправено положение ще получите повече енергия. Поемете дъх дълбоко и докато издишвате, високо произнасяйте „РРРРРРРРРАААААААА". Отново поемете въздух и повторете упражнението три пъти.

Дишайте нормално в продължение на няколко секунди, след което направете още един кръг от три упражнения, пауза, а после още три. Предлагаме да не правите повече от три кръга по три упражнения на едно медитиране.

СОУ-ХОНГ. Тази медитация е подходяща, когато умът иска едно нещо, а емоциите — друго. СОУ-ХОНГ обединява като че ли двете неща и ги поставя на една писта. Този тон се изрича тихо. Опитайте се да медитирате със затворени очи за около пет минути и вижте как се чувствате. Може да се почувствате готови да изпълните задача, която сте отлагали от дълго време.

ТОУ. Това е тонът на лекуването. Важно е правилното произнасяне. Поемете дълбоко въздух и вдишвайки кажете: „ТОООУ". Акцентира се на Т. Това е остър, ударен звук, който може да погъделичка горната ви устна. Последван е от „ООООООУ". За да медитирате с тона ТОУ, седнете удобно, затворете очи, вдишайте и издишайте два пъти, поемете за трети път дълбоко дъх и при третото издишване кажете „ТОО-У-У". Повторете три пъти тази поредица от три вдишвания с ТОУ на висок глас при третото поемане на въздух. Това е достатъчно. Мощно е. Почувствайте как изцелителните енергии се придвижват из тялото ви. Може и мислено да правите упражнението по всяко време на деня, дори докато вършите нещо друго. (Но напомняме отново, което се отнася до всички медитации, не правете това, докато карате кола или работите на съоръжение, което потенциално крие опасност.)

Медитиране на пламък. Използва се силата на огъня, за да се разпръснат лошите енергии. Поставете свещ на една маса и седнете така,"че пламъкът да е на равнището на очите ви. Позволете на енергията си да се устреми нагоре и да премине през пламъка на свещта. Може да сте изпълнени с неприязнени чувства или лоши мисли. Не обръщайте внимание на съдържанието им, просто се освободете от тях, докато те минават през пламъка. Ако почувствате, че енергията се връща обратно във вас и като че ли ще изпаднете в транс, изгасете свещта и спрете медитирането. Идеята е да се поддържа потокът от енергия нагоре и навън по посока на пламъка. Правете тази медитация не по-дълго от пет минути. Вижте как ще се почувствате ден-два по-късно може сънищата ви да станат по-живи. Ако иначе се чувствате добре, може да опитате и с по-дълги интервали от време. Двадесет минути дневно е вече прекалено.

Медитиране с вода. Вземете вода в чиста чаша, хванете я с двете си ръце, като внимавате те да не се докосват, и насочете поглед надолу към чашата. Наблюдавайте какво ще видите. Може да видите как от ръцете ви се излъчва енергия. Или себе си как държите чаша вода. Правете упражнението в продължение на 5 минути, като постепенно увеличавате времето go 15 мин. В края на медитацията изпийте водата. Вашите енергии са я превърнали в „тоник". В нея се съдържат нещата, от които в момента имате нужда. Като експеримент можете да вземете две чаши, всяка пълна наполовина с вода от чешмата. Оставете едната настрани, а с другата проведете медитацията. После вкусете водата и от двете чаши. Не се изненадвайте, ако „заредената" от вас чаша има различен вкус.

И. Звукът, който се произнася на висок глас след медитиране, за да ви „заземи" и да върне вниманието ви обратно върху физическото. Това е едно сигурно И-И-И. Започва при нисък регистър на гласа ви, извисява се нагоре, рязко слиза надолу и всичко това на един дъх.  Започвате като бас, продължавате като тенор, по-нататък като сопрано и отново обратно към бас. Докато правите това, представете си, че звукът е в краката ви, когато сте на по-ниския регистър, постепенно върви нагоре по тялото ви с извисяването на гласа ви и стига до най-високата точка от главата ви, когато сте на най-високата нота, а после отново слизате надолу по тялото. Ако опитате, ще видите, че е много по-лесно да се изпълни, отколкото да се обясни. След всеки сеанс на медитиране упражнете по 2—3 пъти звука И.

Тези тонове и медитации дадоха резултат при много хора. Не искаме от вас да вярвате, че и на вас ще помогнат. Ние просто ви предлагаме, ако желаете, да ги пробвате и да наблюдавате какво ще се случи. Ако има успех, не ще е нужно да вярвате, вие ще го знаете. Вашите резултати ще ви диктуват дали да използвате упражненията често, понякога, рядко или никога. Някои от тях може при вас да дадат по-добри резултати, отколкото други. Това е естествено. Използвайте тези, които са най-подходящи за вас и от време на време се връщайте и при останалите, за да видите дали за дадения момент не ви предлагат нещо по-добро.

Тези тонове е добре да бъдат използвани в случаите, когато лошите мисли ви заклещват като в капан и не можете да измислите нищо добро. Опитайте с един от тези тонове. Положителната му енергия ще ви помогне да разчупите водещата все по-надолу спирала от лоши мисли.

Някои хора смятат, че медитацията им отнема много време. Строго погледнато, това е така. Но мнозина са на мнение, че медитациите създават повече време, отколкото отнемат. Най-честото оплакване е: „Мислите ми не искат да ме напуснат." Може би все пак умът желае да съобщи нещо важно. Ако се отнася за някаква дейност, запишете мисълта на лист или на касета, след което отново се отдайте на медитацията. Това кара ума да се движи към някакво познание — например самата медитация. Щом запишете всички неща, които трябва да свършите на лист, умът се освобождава. Ако отново ви мине мисълта: „Обади се в банката", вие трябва само да кажете: „Записано е в списъка. Можеш да го забравиш." Така и ще стане. (Разбира се, много е важно да се свършат нещата, записани в списъка. Ако не го сторите, умът ви ще престане да вярва на записването ви и ще ви тормози постоянно с напомняния.)

Когато приключите с медитацията, вие ще установите, че не само се чувствате по-добре, но и сте направили цял списък, който ви е много полезен. Едно хрумване по време на медитация може да ви спести часове или дори дни на безполезна работа. Това имахме предвид, когато казахме — от напълно прагматична гледна точка, — че медитацията осигурява повече време, отколкото отнема.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...