PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Влияние на мислите

Съзидателната сила на мислите

Мисълта притежава огромна сила. Всички забележителни и ужасяващи творения на човечеството започват с мисъл — или ако искате, наречете го идея. От идеята произтича планът, а от плана — действието. В резултат на действието се постига целта. Нещата, върху които седите или на които сте се облегнали, също са започнали от мисъл. Стаята, в която сте, и почти всичко в нея в началото е било мисъл.

Всички войни и сражения в света са започвали с хрумването на мисъл. (Обикновено е ставало така: „Ти имаш нещо, но аз го желая" или „Ти вършиш това, аз пък искам да върша друго", или „Просто не ми харесваш".)

Всички добри, хубави, благородни и творчески проявления на човечеството са проблеснали като искра в съзнанието на един човек. Айфеловата кула, Мона Лиза, Магна харта, Декларацията на независимостта, филмите, книгите, телевизията и всичко се е зачевало в човешки ум. (За бога, би било по-добре някои от тези неща там да си бяха останали. Както веднъж някой каза: „В ума на всеки журналист има роман, но в повечето случаи той би трябвало да си остане там.")

Дори създаването на човешките същества започва като мисъл. Както се казва в една поговорка: „Познавам те, преди още да си се появил като проблясък в очите на баща ти."

Виктор Юго описва това по следния начин: „На нахлуването на армии може да се противостои, но не и на идея, чието време е дошло." Често това се цитира неправилно като: „Няма нищо по-могъщо от една назряла идея." Това се използва толкова често, че е станало почти клише. (А няма нищо по-немощно от едно клише, чието време е отминало.)

Въпреки че ние не мислим особено за това, много е лесно да се схване, че почти всичко, създадено от хората, било то добро или зло, е започнало като мисъл. (Самата категоризация „добро" или „зло", разбира се, е друга мисъл.) Единствената разлика между мисъл и физическа реалност е известен период от време и физическа дейност.

Продължителността на периода от време и физическата дейност са различни за различните проекти или цели. Понякога това са секунди, понякога години, а понякога идеята трябва да преминава от поколение на поколение. За някои от големите катедрали са били необходими цял век и три поколения каменоделци, за да бъдат завършени. От друга страна, да не забравяме и Стогодишната война.

Леонардо да Винчи открил хеликоптера четиристотин години преди истински хеликоптер да се издигне и полети. Преди двеста години Томас Джеферсън предвиди, че ще има нация, в която хората няма да бъдат преследвани за религиозни убеждения и никой няма да отрича правото им на живот, свобода и щастие... По това продължаваме да работим.

Някои хора имат талант да превръщат идеите в реалност. Едисън е бил един от тях. Представете си: фонографът, филмите, подобреният телефон и електрическата крушка — всичко това от един човек. Хенри Форд е искал да направи евтин, надежден автомобил и е открил за целта монтажната линия.

Без мисъл нещата, които изискват каквото и да е човешко действие, просто не се случват. Къде сме ние е Резултат на нашето мислене: и положително, и отрицателно. Ако искате да разберете как мислите, просто се огледайте къде сте. Ще съзрете отговора.

Ако сте доволни от някои неща в живота ви, то тогава мисленето ви в тези области несъмнено е било това, което обикновено наричаме „позитивно". Ако не сте доволни от други страни на живота си, то тогава мислите ви в тези области вероятно не са били толкова положителни, колкото е било необходимо. Добра новина за вас е, че мислите могат да бъдат изменяни, вследствие на което се появяват промените и в живота.

Ако непрекъснато мислите за богатство например, неизменно в съзнанието ви е темата богатство, което като едно общо състояние на съществуване се изразява в откритост, приемане, щедрост, но и в склонност към материални проявления на богатството — придобиването например на къщи, коли, пари в брой, специално издание на списанието „Животът на богатите и известните".

„Но аз нямам пари и непрекъснато се безпокоя" — запротестира веднъж един човек. Този човек доказваше смисъла на гореизложения подход към нещата, но в обратен ред. Безпокойството е вид страх, в този случай — страх от бедност. Този човек, мислейки за бедността, създава една особена настройка на съзнанието за бедност. В ума му са само неплатените фактури и сметки, от което следва още по-голямо безпокойство, а от него — още по-силно изразена бедност.

В резултат на добрите мисли следват положителни резултати: обич, внимание и умение да споделяш както здраве, богатство и щастие, така и успех, изобилие и благосъстояние.

Лошите мисли водят до отрицателни резултати — не само до омраза, безразличие и въздържане, но и до болест, бедност и мизерия; до страх, недоимък и отчуждение.

С други думи, нашите мисли създават нашата физическа действителност — това не става непременно на мига, като „хоп, готово!", но в крайна сметка се получава така. Там, където насочим представите си, нашия вътрешен взор, това е посоката, в която вероятно ще вървим. Това е нашето желание. А колкото до това, как ще стигнем дотам, начините са много.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Петров - Натуропат.
СЪЗИДАТЕЛНАТА И РАЗРУШИТЕЛНАТА, сила, на мисълта. Мисълта е КОСМИЧЕСКА енергия, изработена от човешкият мозък. Тази космическа енергия е родствена на БОЖЕСТВЕНАТА космическа енергия, която е създала и подържа живота и затова има голямо биологично влияние върху здравето на човешкият организъм и поведението на Човекът. Много хора с наближаване на староста, започват да се беспокоят за това че вече животът им е минал, че ще ги споходят болести, обществото ще ги забрави и др. подобни. Живееки постоянно с това беспокойство, мозъкът им генерира негативна КОСМИЧЕСКА енергия, която както вече споменах, влияе на здравето и поведението на Човекът. Това е своего рода, АВТО сугесция, която може да бъде с положителна, или отрицателни въздействия. С тези си мрачни мисли такива хора ускоряват още повече своето остаряване.
Петров - Натуропат.
Одговор на Радка Траянова. Много сте права, но всичко това което споменавате, е свързано одново с мисълта. Каквото и да предприемете, винаги най напред ще помислите и след това, ще дейктвате.
красимира
понякога е много трудно да мислиш позитивно,ако има негативни хора около теб,които съсипват всичко хубаво
Радка Траянова
Само с мисъл не става, трябва и прозорливост и действие в необходимата посока, за да се случат нещата. И смелост да понесеш последствията. Когато искаме нещо, ние искаме само позитивните му страни, но то носи ъс себе си и негативи, защото нищо не е само бяло или само черно. т.е. трябва да можем да платим цената, за да сме накрая доволни.
Михаела
Случвало ми се е значими неща да се сбъднат буквално както съм ги помислила или изрекла, без всякакво усилие от моя страна.Просто внезапно се случва.Но не винаги се получава така.Опитвам се да открия някаква закономерност, нно на се получава. Може би някой ще ми даде съвет?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...