🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Вина и негодувание

Вина и негодувание

  1. Вина и негодувание
  2. Самонаказването с вина
  3. Негодуванието
  4. Излизане от вината и негодуванието

Излизане от вината и негодуванието

Независимо дали сте навлезли в омагьосания кръг на вината или на негодуванието, по-долу ще опишем някои техники, които ще ви изведат на прав път. Ще разгледаме по-късно повечето от тези въпроси в детайли, но тук представяме едно компактно обобщение:

1. Променете представата. Знаем, че повторихме неколкократно тази фраза, но тя издържа на повторение. Запитайте се „За какво се безпокоя?" и просто приемете нещата такива, каквито са. Позволете на себе си и на другите да правят това, което така или иначе вече е направено. Разрешете на представата си да се приспособи към действителността. Не е нужно всичко това да ви се нрави, но не е нужно да изпитвате омраза.

2. Простете. Прощавайте и на другите, и на себе си. Простете на себе си това, което сте направили. Простете и на другите за постъпките им. А после си простете, че сте съдили себе си и другите.

3. Каква е отплатата? Напрежението доставя ли ви удоволствие? Чувствате ли се добре? Каква е ползата за вас?

4. Движете се. Правете движения. Потичайте около блока. Почистете някой шкаф. Поиграйте аеробика. Ако сте в леглото, силно размърдайте ръцете си. Раздвижете енергията.

5. Съсредоточете се отново. Да, предлагаме ви още веднъж — насочете вниманието си към нещо положително.

6. Струва ли си човек да умре за това? Ако можехте да избирате кое от двете бихте избрали — да защитавате неточната си представа или живота си ?

7. Бъдете благодарни. Намерете нещо, за което сте благодарни, каквото и да е то.

8. Наблюдавайте. Наблюдавайте гнева или негодуванието. Наблюдавайте чувството. Не предприемайте нищо по отношение на него или с него. Не обръщайте внимание на мислите, които то подхранва, а на самото чувство.

9. Дишайте. Негодуванието и гневът обикновено се чувстват в стомаха, коремната област и гръдния кош. Дишайте бавно и дълбоко. Разширявайте тези зони, докато дишате. Представяйте си бяла светлина, която навлиза с всяко вдишване и запълва съответната зона.

10. Предайте се. Зарежете борбата. Не се опитвайте да се отървете от чувството. Просто се откажете да воювате. Слейте се с него.

11. Жертвайте го. Отречете се. Смятате ли, че жертва има само когато се отказваме от добри неща? Можем да жертваме и не твърде добрите. Пожертвайте вината и негодуванието. Просто се откажете от тях.

Използвайте която и да е от тези техники (или всички заедно) в какъвто и да е ред, щом почувствате, че сте „затънали" във вина или негодувание. Ако това не помага, обявете сеанс по спешност (вж. „Терапия чрез предизвикване на отвращение").

Не е важно дали бързо ще се отървем от вината и от негодуванието си. От значение е да научим нещо повече за себе си. Какви „би трябвало", „трябва", „длъжен си" контролират най-вече поведението ви? Откъде се взеха те? Какво можете да направите с тях? Какво получавате от вината и от негодуванието? Какви са компенсациите?

Вината и негодуванието са основните проявления на гнева. Гневът и страхът са основните негативни емоции. За да се научите да ги овладявате, може би ще ви трябва време, но бъдете търпелив спрямо себе си. Кажете си, че вършите чудесна работа.

Това наистина е така.

Депресията

Тук няма да разглеждаме „клиничната депресия". Това е болестно състояние, което се лекува най-добре от лекарите. Ако смятате, че вашата депресия е клинична, непременно говорете с вашия лекар или психоаналитик.

Тук използваме изтърканото от употреба понятие, съдържащо тъжните ни настроения, глупостите ни, усещането, което хората изпитват, когато въздъхнат и кажат: „В каква депресия съм."

Депресията съдържа и някакъв примес за „тежест" — летаргия, отпуснатост. Чувствате се като че ли са ви откарали на някоя планета, където силата на гравитацията е шест пъти по-голяма от земната.

Най-простото лекарство за този вид депресия е движението — активно физическо движение. Станете и направете нещо. Измийте колата. Пуснете пералнята. Направете си гимнастика. Поразходете се.

Задействайте енергията си — тя е в покой твърде дълго. Активизирането на енергията помага. Ако направите нещо, което би се сметнало за продуктивно, макар и в преносен смисъл, ще си помогнете още повече. Вие ще усетите физическата поддръжка на движението и психологическата на осъществяването.

Не чакайте да „почувствате", че енергията ви е достатъчно голяма, за да предприемете някое движение. Започнете да се движите и енергията ще се появи. Щом се нуждаем от енергия, тя ще се появи. Тя се получава от движението.

Депресия ли казахте? Движете се и тя ще изчезне.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...