Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Силата на мисълта  »  Елиминирайте отрицателно...  »  Елиминирайте отрицателното

Елиминирайте отрицателното

Елиминирайте отрицателното

Ние сме твърдо убедени, че пътят към по-добро здраве, богатство и щастие минава през съсредоточаването върху здраве, богатство и щастие. Това може да ви звучи много опростено, но повечето хора се опитват да постигнат здраве, богатство и щастие само чрез отстраняването на болестите, бедността и нещастието.

Един от проблемите при този подход е, че липсата на болест не означава непременно здраве, че липсата на бедност не означава непременно богатство и че липсата на нещастие не е непременно щастие. Понякога ние успешно премахваме нещо лошо и откриваме, че все още нямаме това, което желаем. „След целия този труд!" въздишаме ние. И обезкуражени, понякога пак се връщаме към отрицателното.

Друг проблем, възникващ когато се опитваме да се отървем от нещо неприятно, е, че ние трябва да обърнем внимание на това, което искаме да премахнем. Нашето внимание му влива енергия — собствената ни енергия, и тогава неприятността изглежда още по-голяма и трудна за преодоляване.

Ако желаем само да премахнем неприятностите и нищо повече, това означава да изберем по-дългия път за постигане на желанието ни. Да си представим, че върху една маса има 100 предмета и ние искаме да вземете 27-ия предмет, но ви оставяме да избирате на посоки кой предмет да вземете и само ви ограничаваме: „Не, не пипай предмет 34. Не, не пипай предмет 29. Не, не пипай предмет 63." Накрая вие сигурно ще улучите предмет 27 и ние ще замълчим. Но след двадесет или тридесет „недей" е възможно да се откажете. Едва ли бихме могли да ви виним за това. Би било далеч по-лесно обаче, ако ви бяхме казали още в началото: „Вземете предмет 27."

Поради тази причина бяхме ви помолили да си направите списък на нещата, които искате да имате (вашия списък от 10 най-желани неща). Когато си устремен направо към целта, можеш много по-лесно и по-ефикасно да я постигнеш, отколкото да се отказваш постепенно от нещата, които не желаеш.

Може да откриете „лоши" неща, които пречат на целта ви; или неща, които трябва да прежалите, за да я постигнете. Ако търсите щастие например, вие трябва да се откажете от нещастието. Някои от тези противопоказни неща могат да се окажат леки за изоставяне, докато други вероятно са „лоши" навици.

Когато се отказвате от лошите навици, никога не забравяйте защо го правите. Съсредоточете се върху целта си. Вместо да си повтаряте „Искам да сваля килограми", казвайте си: „Искам стройно, енергично и здраво тяло." Вместо да си казвате: „Искам да преодолея лошите мисли", кажете си: „Искам да се радвам на всичко хубаво в моя живот."

Да се отучи човек от лоши навици, е трудно, но става по-лесно, ако не забравяте, че това, което прибавяте към живота си (целта), е по-ценно от това, което премахвате (навика).

Освобождавайки се от обвързаността, съпътстваща навика, не се опитвайте да скъсате с всички лоши навици наведнъж. Това обикновено води до неуспех. Работете върху един или два едновременно, като започнете с онези, които за вас би било по-лесно да преодолеете. Когато станете господар на положението, заемете се с навиците, които може да представляват по-голямо предизвикателство за вас. Използвайте силата, придобита след всяка победа. Както се казва: „По-лесно е да вършим нещата едно по едно, отколкото наведнъж."

Рейтинг: 4.2/5 на базата на 5 оценки
прегледи 14281

Препоръчани продукти

Коментари за Елиминирайте отрицателното

  1. .

    Говорете с конкретни стойностни примери, а не общи приказки. Например: "Искам приказна къща на Бахамите", устремен съм към целта директно...Да, ама не....Другото са празни приказки - за пореден път от самозваните "разбирачи" на философията и психологията на живота....

Подобни статии

Оплакването

Оплакването

Някои хора просто имат нюх за нередностите около дадена ситуация, но също така знаят кому и как да с...
Смехът

Смехът

Щом след време нещо е смешно, значи то е смешно и в момента Вероятно някои от най-хубавите анекдоти...
Подменяйте лошите мисли

Подменяйте лошите мисли

Съвсем хладнокръвното анализиране на лошите мисли може да се окаже прекалено за някои хора. Естество...
Изпитанието

Изпитанието

Когато скъсваме с някоя пристрастеност или преодоляваме лош навик, настъпва момент, когато силата на...