Назад до Знаете ли какво искате ?

Знаете ли какво искате ?

  1. Знаете ли какво искате ?
  2. Действайте
  3. Ако не действате - не го желаете
  4. Да вярваш

Действайте

Сега, след като знаете какво искате, съставете план, започнете да работите по него, правете това, което трябва, захванете се с нещата и предприемете необходимите действия. Ако не се притеснявахме от прекаленото употребяване на този някога жизнен израз, щяхме да кажем: „Дръж!"

Разликата между ефикасността и ефективността е следната: „Ефикасността иска работата да се свърши както трябва. Ефективността гледа да се свърши нужната работа." Сега, след като знаете „нужната работа" за вас (имаме предвид списъка ви от десет точки), вие сте готови за ефективни действия.

Ето някои любопитни хрумвания във връзка с успешната ви дейност:

1. Постигайте всяка цел на етапи. Ако искате да станете адвокат, но още нямате диплома за завършено гимназиално образование, стъпката, която можете да предприемете, е да се обадите в Министерството на образованието и да разберете къде ще се полага изпит за получаване на гимназиални дипломи. Следващата стъпка може да бъде явяване на изпита. В зависимост от резултатите от изпита следващите етапи сами ще се появят пред вас.

2. Направете си план. Щом веднъж писмено сте описали целите си и съответните етапи, изгответе разписание. Вземете си календар или бележник (ако вече нямате такъв) и го попълнете.

3. Проявявайте гъвкавост. При предприемането на последователни стъпки вие ще откриете нова информация, която може да доведе до промени в следващите етапи.

4. Проявявайте готовност. Запомнете, че готовността да вършиш нещо води до годността да го направиш.

5. Не допускайте емоциите да ви попречат да свършите това, което знаете, че е необходимо. Дори да изпитвате чувства (страх, досада, съпротива и т. н.), продължавайте да го вършите. Нека тялото ви да се движи физически по посока на вашите цели. Направете следващите ходове. Чувствата могат да възнегодуват. Очаквайте това. Благодарете им за тяхното „обаждане" и продължавайте напред.

6. Превърнете страха във вълнение. Както казахме и преди, ако внимателно анализирате чувствата си, вие ще забележите, че чувството, което наричаме страх, и чувството, което наричаме вълнение, са едно и също нещо. Само че на едното слагаме етикет „лошо", а на другото — „добро". Ако изпитвате „това чувство" и ако автоматично го назовете „страх", спрете и го наречете „вълнение". Когато се чуете да казвате (на себе си или на някой друг) „Страх ме е", променете израза на „Вълнувам се". Това много подценявано чувство е наистина една благословия. То е готова енергия. Държи ума ви концентриран, енергията ви в готовност, вниманието ви — ясно — всичко, от което се нуждаете, за да вършите нови и „вълнуващи" неща.

7. Превърнете упорството си в решителност. Подобно на страха и вълнението упорството и решителността притежават една и съща енергия. И на двете са присъщи твърдост, постоянство, сила, настъпателност, непоколебимост. За повечето хора въпросът е да превърнат „енергията на несъгласието" (упорство) в „енергия на добрата воля" (решителност). Когато откриете, че проявявате упорство (не искам това!), открийте какво наистина искате и използвайте същата енергия, за да го постигнете. Нека вашите „да" надхвърлят по брой вашите „не" и нека вашите „ще го направя" бъдат повече от „няма да позволя".

8. Вършете нещата така, като че ли обучавате друг на това. Давайте добър пример, дори край вас да няма други хора. Преследвайки целта, проявявайте точност, преданост, кураж, любезност и настойчивост — качества, които проявяват големите учители към любимите си ученици. В известен смисъл това е точно нещото, което вършите — вие обучавате различните части на вашата същност (ума, тялото и чувствата си), за да можете да живеете по-пълноценно.

Съдбата на човечеството не се решава с изчисления.

9. Бъдете отзивчиви. Проявявайте готовност да откликвате на всичко, което се случва по пътя ви. Не влизайте в капана на лошите мисли и не окачествявайте някои случки като „засечки", „разочарования" или „провали". Гледайте на тях като на предизвикателства, откликвайте на тях по такъв начин, че да постигнете това, което искате. Това е отзивчивостта.

10. Обръщайте се с молба към другите във връзка с това, което искате да постигнете. Помолете ги за помощ, напътствия, наставления — за всичко, от което се нуждаете. Най-лошото, което хората могат да направят, е да не ви дадат това, за което сте ги помолили. Както казват по телевизията: „Можете само да спечелите и няма нищо да загубите." Също така не очаквайте хората, които са ви предложили помощ (особено близките ви), да могат да четат вашите мисли, кажете им направо за потребностите си. Не смятайте, че е трябвало те да ги знаят, ако ви обичат. Могат много да ви обичат и все пак да не знаят. Помолете ги.

11. Вършете нещата с любов. Бъдете мили и любезни и със себе си, и с другите. Не допускайте целта така да ви обсеби, че процесът по постигането й да стане неприятен. Нека светлината на любовта осветява пътя ви. Когато пристигнете, обичта ще ви е подготвила място. Бъдете мили и добри и се наслаждавайте на пътешествието.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...