Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Силата на мисълта  »  Влияние на мислите  »  Как ни влияят мислите

Как ни влияят мислите

Как ни влияят мислите

Една обикновена мисъл. Няколко микромиливата енергия протичат през мозъка ви. На пръв поглед нещо съвсем безвредно, почти незначително. И въпреки това дадена мисъл, или по-точно внимателно оркестрирана поредица от мисли, има значително въздействие върху нашия ум, тяло и емоции.

Мислите намират отклик в нашето тяло. Помислете си за лимон. Представете си, че го разрязвате на две и изваждате семките от едната половина с нож. Помиришете лимона. А сега си представете, че изстисквате сока от лимона в устата си. Забивате зъби в средата му. Сдъвквате месестата му част. Чувствате как тези дребни неща се пукват и впръскват в устата ви. Слюнчените жлези на повечето хора реагират при самата мисъл за лимон.

За някои хора мисълта за звука, който издават ноктите по черната дъска, създава физически неприятно усещане. Опитайте сега да си представите шмиргел или пиличка за нокти, или шкурка. Представете си, че я слагате в устата си. Захапвате я. Сега прокарвате зъбите си странично. Настръхвате, нали!

Мислите влияят на нашите чувства. Помислете за нещо, което обичате. Какво изпитвате? А сега помислеше за нещо, което мразите. Какво чувствате? Сега отново нещо, което обичате. Не е нужно съзнателно да променяме емоциите си — просто сменяме мислите си и нашите чувства бързо се задвижват.

А сега си представете ваше любимо място сред природата. Кое е то? Морски бряг ли? Ливада? Или планински връх? Не бързайте. Представете си, че лежите по гръб със затворени очи. Почувствайте слънцето върху лицето си. Вдъхнете въздуха, заслушайте се в звуците на живота край вас. Станете част от всичко това. Почувствайте се по-релаксиран.

Повечето хора, които правят тези малки експерименти, знаят за какво става дума.

Тези, които си мислят: „Това е глупаво. Не бих опитвал такива глупости!", си остават с емоционалните и с физиологичните последствия от своите мисли — вероятно с чувството за напрегнатост, раздразнимост, нетърпеливост или дори крайна враждебност. Тези хора (да бъдат благословени независимите им сърца!) доказаха същността на това, което целим, също както другите, които ни последваха с предложените мисли.

Същността е в следното: мислите въздействат върху нашия ум, тяло и емоции.

Положителните мисли (радост, щастие, реализация, постижения, достойнство) водят до положителни резултати (ентусиазъм, спокойствие, благоразположение, лекота, енергичност, обич). Отрицателните мисли (критика, чувството, че не си достоен за нещо, недоверие, негодувание, страх) водят до негативни резултати (напрегнатост, тревога, отчужденост, гняв, умора).

За да разберем защо нещо така дребно като мисълта може да има драматично въздействие върху ума, тялото и емоциите ни, от полза е да си дадем сметка за автоматичната реакция „борба или бягство", присъща на човешките същества, когато усетят опасност.

2. Борба или бягство

Хората са на земята отдавна. Една от основните причини за оцеляването им досега е високоразвитата, интегрирана и мигновена реакция при усещането на опасност, реакция, известна като „борба или бягство"...

3. Лошите мисли и умът

Когато се задвижи ответната реакция „борба или бягство", умът незабавно се фокусира върху мястото на възприетата опасност. Той се напряга да получи още доказателства за това, че нещо не е в ред. Търси...

4. Лошите мисли и тялото

Ответната реакция „борба или бягство" подлага тялото на проверка. Всичките му ресурси се мобилизират за незабавно, необходимо физическо действие — сражение или бягство. Всички останали телесни функци...

5. Лошите мисли и емоциите

Основните емоции, породени от ответната реакция „борба или бягство", са гняв (емоционалната енергия за борба) и страх (емоционалната енергия за бягство). В тези две емоции се съдържат повечето от емо...

6. Можем да се пристрастим към лошите мисли

За много хора лошите мисли стават навик, неприятен навик, който с времето се превръща в пристрастяване. Това е болест като алкохолизма, като преяждането или употребата на наркотици. Много хора страда...

Рейтинг: 2.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 28104

Препоръчани продукти

Коментари за Как ни влияят мислите

 1. .

  добре е човек да се изчиства от мислите просто изключва

 2. 1.

  dobre e 4ovek da misli pozitivno

 3. 2.

  Почти спрях да мисля :)

 4. 3.

  Misulta e nad materiqta
  В НАЧАЛОТО БЕШЕ ЛОГОСА И ЛОГОСА БЕШЕ У БОГ И БОГ БЕШЕ ЛОГОСА.

 5. 4.

  Аз не бих опитвала такива глупости! Да си легна вкъщи и да си представям, че съм на някое хубаво място? Какъв е проблема да съм на някое хубаво място? Време? Пари? Разстояние? Искам да кажа на всички, че хубавите места са навсякъде около нас и за тях не ви трябват нито време, нито пари, нито изминаване на големи растояния! Положителното мислене е да виждате не само лошите, а и хубавите неща около себе си. Положителното мислене е да вярвате в безграничността на собствените си възможности! Релаксирайте всеки ден на красиви, любими и близки места и няма да сте стресирани, ще гледате на проблемите реалистично и ще ги решавате адекватно!

 6. 5.

  Лошите мисли са,като демоните нетрябва да гидопускме до нас.

Подобни статии

Отървете се от вълненията

Отървете се от вълненията

Някои хора се пристрастяват към вълненията, към силните умствени, емоционални и физически напрежения...
Оплакването

Оплакването

Някои хора просто имат нюх за нередностите около дадена ситуация, но също така знаят кому и как да с...
Смехът

Смехът

Щом след време нещо е смешно, значи то е смешно и в момента Вероятно някои от най-хубавите анекдоти...