Назад до Лечение на лошите мисли

Лечение на лошите мисли

  1. Лечение на лошите мисли
  2. Страх
  3. Смърт
  4. Как да се умре

Как да се умре

Това, с което ще приключим нашия курс за смъртта, са десет идеи за това, как да се умре. Можете да си ги картотекирате за момента, когато ще ви потрябват.

Десет идеи за това, как да се умре

1. Приведете всичко в ред. Унищожете нещата, които не желаете другите да видят. Раздайте нещата, които близките ви желаят да притежават. („По-добре вие да дадете даровете, а не вашите наследници" — пише Джубран в книгата си „Пророкът".) Платете си дълговете. Водете си бележки за това, което сте свършили. Улеснете човека, който сте избрали да поеме нещата след вас.

2. Направете завещание. Решете кой ще получи нещата, които не сте раздали. Напишете това черно на бяло. Легализирайте го. Изберете си изпълнител на завещанието. Какво желаете — да ви кремират след смъртта ви или да ви погребат? Посочете какво погребение искате. Например Бет Дейвис каза: „Не желая от мое име да се правят каквито и да било дарения с благотворителна цел. Искам много, много цветя!" Ако и на вас ви се иска същото, кажете го, но писмено.

3. Сбогувайте се. Не е речено, че сбогуванията трябва да станат на смъртното легло. Може да се сбогувате с хора, а след това да ги виждате всеки ден през идните петдесет години. Кажете на хората това, което искате те да знаят, ако повече никога не ги видите. Дайте им възможност и те да направят същото. Обикновено това сбогуване се прави лесно — едно простичко „Обичам те" е достатъчно.

4. Не прекарвайте часове с хора, с които не ви е приятно да бъдете. Когато хората чуят, че някой умира, те всички искат да го посетят. Много от тези хора не сте виждали от години и още сто години да бяхте живели нямаше да ги видите. Просто им кажете „сбогом" по телефона. Кажете им, че не ви е до посещения. Никому нищо не дължите.

5. Усамотявайте се. Размишлявайте върху живота. Помирете се. Сдобрете се с него. Простете сами на себе си всичко. Извлечете поука от случилото се и оставете нещата така, както са. Потъгувайте за това, че животът си отива. Опитайте се да го разберете и да го приемете. Вероятно ще бъдете изненадани колко бързо ще постигнете това.

6. Забавлявайте се. Направете си списък с филмите, които желаете да видите отново. Вземете ги под наем. Изгледайте ги. Прочетете книгите, които не сте успели да прочетете. Слушайте любимата си музика.

7. Отпуснете се. Спете сладко. Не правете нищо. Излежавайте се. Облегнете се.

8. Молете се. Чуйте. Хората са най-близко до Бога при раждането и при смъртта. Ако сте изпуснали да се доближите до Него първия път, не пропускайте това сега. Каквито и вярвания да изповядвате, дръжте ги много близко до сърцето си, както и вас ви държат.

9. Наслаждавайте се на всеки миг. Оценявайте го. Живейте с него, с настоящето. Там се открива вечността. Това може да са редки, откъслечни моменти, но моментите стават с няколко повече.

10. Като му дойде времето, потегляйте. Кажете едно последно „сбогом" и знайте, че е последно. Нека това ваше сбогом бъде така категорично, че казвайки го, да не изпитвате желание да се върнете отново, нито да се обърнете назад. Всичко добро вземете със себе си. Останалото е „сбогом" и потегляне.

Не изглеждат ли повечето от тези съвети по-скоро като внушения за живот, отколкото за умиране? Точно така се възприемат, защото всъщност това е и целта им. Най-добрият начин да се умре е да се изживява пълноценно всеки миг. И тогава, когато настъпи смъртният час — било то идната седмица или след петдесет години,— това ще бъде просто още едно събитие в живот, изпълнен със събития.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Анонимен
Мен ме е страх от смъртта но рано или късно всички умираме Брагодаря ви за статиятта
todorka.arinova.guguva
MOLQ.PRO4ETI.TI.ZNAE6.LI.KAVO.ESARTTA.KAKVO.E.DA.IZGUBE6.MLAD.PREKRAEN.SAORUG.DA.SI.OTIDE.ZAVINAGI.DA.OTAVI.VSI4KO.I.BEZ.NEGO.VSI4KO.E.PUSTO.KOI.AZDADE.TOZI.SVQT.GADEN.I.GROZEN.KADE.ETOZI.BOG.TOI.E.NE.SPRAVEDLIV.AKO.IMA6E.NQMA6E.DA.IMA.TEZI.U6AI.UMIRA4OVEK.I.OTIVA.DA.GNIE.VGADNATA.ZEQ.NQMA.RAI.IMA.AMO.PRAS.
сиси
Към анонимен! Моля те не пиши такива думи. Можеш да се излекуваш! Поне мислите си! Можеш да бъдеш навсякъде с мислите си. Можеш да мечтаеш. Можеш да си всичко с хубави мисли.
сиси
Как се избавите от страха да пътувате в лека кола.? Споделете, важно е за мен.!
Chervena mechka
Виж още отзиви
Коментирай
loading...