Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Силата на мисълта  »  Насочете се към положите...  »  Обичате ли работата си?

Обичате ли работата си?

Обичате ли работата си?

Господин Дю Боа е знаел какво казва с тези редове. Това е посланието му до новородения му внук по повод 90-годишнината на дядото Дю Боа. Той е обичал работата си и не се е отказал от нея, докато не станал на 95 години.

Повечето хора като че ли схващат разликата между работа и игра по начина, който Марк Твен описва: „Работата е това, което си длъжен да направиш, игра — онова, което не си длъжен."

Някои хора обаче са преоткрили мисълта на Шекспир: „Ако цялата година минаваше в празници, те щяха да станат също толкова еднообразни, колкото и делниците." Или както Джером Джером пише: „Не бихме могли така пълно да се насладим на безделието, ако не сме много заети в останалото време."

Ако сте на работа, която ненавиждате, която ви налага да вършите омразни за вас неща, свързана е с хора, неприятни за вас, намерете си друга работа. И Халил Джубран пише: „Ако работата не ви носи удоволствие, а по-скоро досада и тягостно чувство, по-добре я зарежете."

Работата отнема доста много часове от времето, през което сме будни, и затова е нещо доста неблагодарно. „Всеки наистина способен човек, независимо в каква сфера на човешката дейност работи, ако искрено поговорите с него, би ви казал, че колкото и да му допада работата, тя далеч не е това, което би трябвало да бъде", пише Емерсън.

Намерете си работа, която ви харесва. Преди да я намерите, трябва да определите попрището, кариерата, като вземете предвид призванието и интересите си. „Благословен е този, който е намерил подходящата за него работа, пише Карлайл, не му е нужна друга благословия."

„За да са доволни хората от работата си, пише Джон Ръскин, е необходимо да са изпълнени следните три неща: хората да са подходящи за работата; да не прекаляват с нея и да добият чувството, че преуспяват в нея."

Самото понятие „работа" предполага, че вършиш нещо срещу възнаграждение. За повечето хора възнаграждението означава пари. Ако свързвате възнаграждението само с пари, тогава опитайте да вложите друг смисъл в думата „възнаграждение". Например обич или служене — осъзнайте, че доставяте на хората нещо, от което имат нужда.

Понякога не е нужно да сменяте работата си. По-скоро трябва да промените вашето отношение към нея. Много добри неща са казани за работата и труда през вековете: „Трудът превръща мечтите в действителност" (Бъртън Бралей); „Трудът ни предпазва от три големи злини: досада, пороци и нужда" (Волтер); „Работата е косата на времето" (Наполеон).

Ако желаете мечтите ви да се сбъднат, ще е нужно да работите—да вършите нещо, което не е непременно интересно, но което трябва да вършите в името на определена цел. Един от познатите на Томас Едисън е казвал за него: „За упорития труд заместител няма."

Някои хора стават религиозни на тема работа. Мотото на Бенедиктинския орден е: „Orare est laborare, laborare est orare" („Да се молиш, е работа, да работиш, е молитва.") Други като Карлайл казват поетично: „Всяка работа е като засятото зърно; то расте и се размножава и само отново се посажда." Докато пък трети, като нашия стар приятел Марк Аврелий Антоний, са по-прозаични: „Сутрин, когато не ти се става, нека в ума ти да звучат думите: „Събуждам се, за да работя, както подобава на един мъж."

Съмняваме се дали тази мисъл би събудила някого от нас, но следните думи на Джубран биха могли: „Трудът е онагледена обич."

Ако ние мислим за работата като начин да проявим любовта си, то тогава, каквато и работа да вършим, тя може да ни донесе удовлетворение.

Ако работите в Макдоналдс, вместо да си мислите: „О, божичко, още един автобус с туристи се изсипа да лапа голям Мак (вид хамбургер на Макдоналдс)!", може да си кажете: ДЦе помогна на толкова много хора да се нахранят, за да могат още по-пълноценно да се радват на екскурзията си." Което и от двете неща да си помислите, едва ли ще има разлика в броя на бургерите и порциите пържени картофи, които ще дадете. Но ако в ума ви се върти първата мисъл, ще се чувствате нещастни, докато втората ще ви изпълва с любов.

Следователно, ако мразите работата си, или я сменете с друга, или променете отношението си. Или едното, или другото. Не се впускайте в мрачни мисли във връзка с това.

Може да си кажете: „Не мога да си позволя да мина без тази работа." Ако сте безнадеждно затънали в неприязън към работата си, вие не можете също да си позволите да продължите да я вършите.

Ако страдате от сериозна болест, да възстановите здравето си е Работа №1. Докато Работа № 1 не се свърши, останалото е на второ място.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 4153

Препоръчани продукти

Коментари за Обичате ли работата си?

  Подобни статии

  Лечение на лошите мисли

  Лечение на лошите мисли

  Това е интензивен курс за смъртта. Защо пък за смъртта? Искам да кажа, не би ли трябвало да се конце...
  Научете се да скърбите

  Научете се да скърбите

  Сбогувания съпътстват целия ни живот. С годините ще се разделяте и с хора (било че се местите на дру...