Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Силата на мисълта  »  Насочете се към положите...  »  Отървете се от вълненията

Отървете се от вълненията

Отървете се от вълненията

Някои хора се пристрастяват към вълненията, към силните умствени, емоционални и физически напрежения. Някои от тях са позитивни, други негативни, но всички са възбуждащи.

Пристрастяването към вълнения подобно на останалите видове пристрастявалия изисква непрекъснато повишаване на интензивността им.

Начинът, по който става това, е показан във филма за нещастната мишка. (Това не е филм на Дисни срещу наркотиците, а филм за една истинска мишка.)

На мишката са поставени намотки, така че центърът на удоволствието в мозъка й да се стимулира от електрически импулс винаги когато мишката докосне един ключ в клетката. При всяко докосване на ключа електрическият импулс стимулира центъра на удоволствието и мишката пада на гръб, гърчейки се в екстаз.

В началото един „удар" бе достатъчен за доста дълго време. Мишката си полежаваше, изпушваше цигара, чудеше се дали ще се уважава на сутринта и хапваше по нещо.

Постепенно интервалът между тези „удари" ставаше все по-къс и времето, през което мишката натискаше лоста, ставаше все по-дълго. В крайна сметка мишката изостави всякакво хранене и поривисто натискаше ключа по няколко стотици пъти в минута.

Хората, които се пристрастяват към вълненията, вършат приблизително същото. Все повече и повече те се нуждаят от още и още, а се наслаждават все по-малко.

Ако се уловите, че сте попаднали в този омагьосан кръг, излезте от него. Забавете. Карайте по-полека. Научете се да оценявате по-спокойните, по-деликатните и по-простичките удоволствия в живота.

Процесът е същият като този, който по-рано дискутирахме — съсредоточаване върху положителното. Положителното не е непременно това, което би ви развълнувало: „О, божичко." То понякога се изразява във възможността да можеш да съзерцаваш дадено цвете или да си мислиш за времето и усилията, които са отишли за направата на най-обикновени предмети, например чаша за пиене.

Подменете идеята „вълнение" с нагласа за „удоволствие". Когато у вас се появи необходимост от вълнение, вижте дали не можете да откриете на негово място нещо приятно, което ще ви достави удоволствие. Прекалените вълнения уморяват тялото, докато удоволствието действа за укрепването му.

Приемайте нещата спокойно

Бъдете по-снизходителни към себе си, към всеки и към всичко. Доколкото е възможно, спрете с вашите „би трябвало", „трябва", „необходимо е" и „те са длъжни". Такива изисквания и преценки могат да направят неудобен живота ви. Ако преустановите с тях, ще изпитате лекота и спокойствие.

Смятайте спокойствието за противоотрова на заболяването.

Вършете неща, които ви успокояват — леки разходки, почивка, гореща баня, среща с приятели, медитиране, съзерцаване, четене, писане.

Гледайте на живота през нова призма — приемайте нещата такива, каквито са, проявявайте търпение и простота, давайте, бъдете милостиви, прощавайте, примирявайте се.

Напишете тези думи и други като тях на отделни картончета и ги поставете на места, където те често ще попадат пред очите ви. За всеки ден си изберете по едно такова отношение към живота и през цялото време, каквото и да се случи, посрещайте нещата по този начин.

Често ми се случва нощем да се събудя и да започна да мисля за сериозни проблеми и решавам, че трябва да уведомя за това папата.

Рейтинг: 3.4/5 на базата на 8 оценки
прегледи 8807

Препоръчани продукти

Коментари за Отървете се от вълненията

  1. .

    Не е толкова сложно да живееш просто...

Подобни статии

Изпитанието

Изпитанието

Когато скъсваме с някоя пристрастеност или преодоляваме лош навик, настъпва момент, когато силата на...
Силата на партньорството

Силата на партньорството

Да се контролира мисловният процес (умът е един прекрасен слуга, но той може да бъде и ужасен господ...
Просто кажете „не“

Просто кажете „не“

Как контролирате лошите мисли? Един от начините е просто да се каже „не" или „стоп". Когато неприятн...