Назад до Подменяйте лошите мисли

Подменяйте лошите мисли

  1. Подменяйте лошите мисли
  2. Наблюдавайте лошите мисли

Наблюдавайте лошите мисли

Ако някоя сфера от живота, за която вие особено се тревожите, ви създаде проблеми, не я изпускайте от очи. Всеки път, когато заради нея ви се случи да се отдадете на лоши мисли, отбележете си го върху картонче, определено за тази цел. В края на деня вие ще имате добра представа колко пъти сте позволили да ви споходят лоши мисли за тази област. Броят им може да ви изненада. Понякога, когато видим черно на бяло колко време хабим и колко вреда си нанасяме в резултат на такова мислене, може да се осъзнаем и да си кажем „стига".

Добре е да продължите да си правите всекидневно отметки. Чрез картончетата ще констатирате напредъка, който правите. След изтичането на един месец можете да ги прегледате и да разберете какво става. Това е добра система на обратна връзка. Ако отметките се увеличават или броят им остава един и същ, може би вие ще трябва да полагате повече усилия, за да ги премахнете. Ако броят на отметките намалява, както се очаква (за ваше сведение дори само това може да има лечебен ефект), следват поздравления.

Можете да си водите различни картончета, стига да желаете — например по едно за всяка сфера от живота, където сте склонни към лоши мисли.

Да се наблюдава спадането на броя на тези отметки, по чудесен начин ви напомня, че вие не само можете да направите това, но че вече сте го постигнали. А щом можете да го постигнете в една област от живота, ще успеете и в друга. 

Наблюдавайте се какво говорите

Не се ли изразяваме смешно? Казваме: „Наблюдавайте се какво говорите", но вие разбирате какво искаме да кажем. Всъщност трудно е човек да се наблюдава как говори, освен ако не е застанал пред огледало. Идеята ни обаче е да се контролира казаното. Слушайте се, докато говорите. Особено внимавайте в случаите, когато:

а) се оставяте думите ви да ви ограничат, или

б) изречете нещо, което всъщност не желаете, като например: „Не понасям повече това"; „С него не мога да се справя"; „То ме убива" или „За това си струва да се умре!"

Ние имаме власт да причиняваме. Нещо, за което говорим, може да стане реалност. Когато се случи, казваме: „Е, знам, че не аз го предизвиках!" О, недейте така! Спомняте ли си, когато преди шест месеца казахте: „Трябва да сваля 4—5 кг. Не ме интересува как, но трябва да ги сваля." Думичката „как" се оказа усилената дейност на зъболекаря над зъбите ви, която трябваше да ви предпази от много ядене в продължение на няколко седмици. Когато те изтекоха, вие отслабнахте с 4—5 кг. „Но не исках по този начин!" Та нали казахте: „Не ме интересува как." Така стават нещата.

Когато установите, че казвате нещо, което не държите непременно да се случи, кажете бързо „анулирай" или „отклони" или някоя друга дума, която за вас означава „Анулирай тази заповед" или „Не позволявай нещата да станат така". А след това кажете какво наистина искате. Позволете си забавяне от една минута. Спомняте ли си Ил Брюнер в ролята на фараона от филма "Десетте божи заповеди"? „Да се запише — казваше той с дълбок, „фараонски" глас — и тогава да се извърши." Позволете си едно забавяне от 60 секунди, време, през което можете да анулирате дадена заповед, преди да се е записала чрез слуха ви. Не забравяйте „ да се запише и тогава да се изпълни".

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...